Legnépszerűbb termékek
Nincs találat

Garmin versenyfunkciók

Közeledik a nagy nap? Ha szépen felkészültél Garmin órád segítségével, akkor nem lehet baj! Főként, ha az alábbi segítségekkel is tisztában vagy.

Órád – vagy bringacomputered – magán a versenyen is komoly támogatást tud adni számodra. Vagyis nem csak lemérjük, mi történt, hanem abba is van beleszólásunk, hogy mi történjen! Ezeket a – néha kicsit zárójelben kezelt – funkciókat tekintjük most át. Természetesen nem csak „igazi” versenyen tudod őket kihasználni, hanem egy edzésen, instant körön, vagy pl. egy egyéni rekordkísérlet során is.

Fontos: nagyon sok féle típus, és sok funkció létezik, nem minden órában található meg minden tárgyalt szolgáltatás. Órád specifikációja, valamint a menürendszer áttekintése segíthet az elérhető funkciók feltérképezésében. Ha mégis elakadnál, a Garmin Magyar Support Facebook-csoportban érdemes feldobnod a kérdést, itt sok felkészült Garmin-felhasználó segíti egymást!

Virtuális edzőpartner

Az utóbbi idők óráinál az adott tevékenységprofil (pl. futás) adatképernyőihez tudsz hozzáadni egy virtuális partner képernyőt. Beállíthatod a tempót, a partner pedig folyamatosan ezzel a tempóval „fut melletted”. Edzés közben azt is látod, hogy mennyivel vagy a parter előtt vagy mögött. Akkor lesz igazán nagy segítség, ha végig egy hozzávetőleg állandó tempót szeretnél tartani, de ha a sebesség ingadozik, akkor is szépen láthatod, hogy épp sikerül-e kicsit faragni a lemaradáson. Terepviszonyokat, és egyéb nagyban lassító/gyorsító tényezőket nem vesz figyelembe, a partner sebessége állandó. Ezért ha pl. terepen használod, előfordulhat, hogy egy emelkedőn a partner lehangolóan elhúz, ezt a helyzetet mentálisan kezelned kell!

Cél megadása

Ha kiválaszottad a kívánt sportot, akkor még indítás előtt az Opciók/Tréning alatt találod a „Cél beállítása” lehetőséget. Ezen belül több paraméter megadása közül választhatsz: csak táv, táv és idő, táv és tempó. Utána megadhatod az értékeket manuálisan (pl. félmaratont szeretnél futni 1:50-en belül), vagy megadhatod célként az óra által saccolt versenytempódat, vagy az érvényes egyéni csúcsodat az adott távon.

A beállításnak megfelelő paraméterekkel megszületik a virtuális partner, aki egy külön képernyőn lesz veled az edzés vagy verseny során. A tampója konstans, pontosan mint a hagyományos virtuális partner esetében. A különbség az lesz, hogy itt, a „cél megadása” funkciót használva nem csak a tempó alakulását (és a lemaradást vagy elhúzást) tudod nyomon követni, hanem a hátralévő távot, és a várható célidőt is, Ezek az adatok egy saját képernyőt kapnak a tevékenység során.

Verseny egy tevékenységgel

Szintén az Opciók/Tréning alatt találod ezt a lehetőséget. Kiválaszthatsz egy korábban rögzített tevékenységet az óra előzményeiből, és ezzel fog történni a verseny. A kijelzett adatok megegyeznek majd a Cél megadása funkciónál leírtakkal. Nagyon fontos különbség viszont, hogy itt a sebesség dinamikusan változik, az eredeti tevékenység adott ponthoz tartozó sebességének megfelelően! Vagyis mikor a meredek dombot mászod, kicsit megnyugodhatsz, mert a virtuális partner is belassul ezen a szakaszon.

PacePro

Na ez a funkció igazán versenyre való! Ha kitaláltál – vagy az edződ előírt – egy tempóstratégiát, a PacePro fog segteni, hogy ezt tartsd, és ne fusd el az elejét a rohanó tömeggel, vagy ne lustulj bele egy kellemesen lankás szakaszba. Lényege, hogy szakaszról szakaszra kapod a tempóajánlást az órától, és kicsit a virtuális partnerhez hasonlóan látod, mennyivel vagy a céltempó alatt vagy felett, mennyivel van előtted vagy mögötted a tempócélt pontosan tartó „ellenfél”.

Alapvetően kétféle PacePro stratégiát tudsz összerakni a Connectben: csak számok alapján (főleg síkvidéki versenyre), vagy a a pálya magasságadatai alapján (leginkább dimbes-dombos útvonalhoz).

Ha egyszerű „számos” PacePro-t szeretnél, akkor a táv után a tempót vagy a célidőt kell megadnod, ebből a rendszer számol egy átlagtempót, kezdetben a görbe egyenes. Egy csúszkát mozgatva tudsz ezen változtatni annak függvényében, hogy a versenyt pozitív (végére lassuló) vagy negatív splittel (végére gyorsuló) tervezed teljesíteni. A bontás kilométeres (vagy mérföldes), vagyis minden egyes km tempója kicsit egyedi lesz, az óra pedig ezt fogja „követelni” tőled az adott szakaszon.

Ha a PacePro tervet egy trackhez (pályához, útvonalhoz) igazítva hozod létre, akkor nem csak a pozitív/negatív splittel variálhatsz, hanem azt is megadhatod, mennyire szeretnéd keményen megfutni a dombokat. Ennél a változatnál a bontás nem csak kilométeres lehet, hanem a domborzathoz igazodó tagolást is választhatod: ott kezdődik új szakasz, ahol a meredekség értékelhető mértékben megváltozik. Ennek megfelelően a szakaszok hossza nem lesz állandó.

Menet közben a PacePro is külön képernyőt kap, de az ott megtalálható adatokat saját adatképernyőidre is beszerkesztheted, ha pl. a pulzusoddal szeretnéd egyszerre látni az adott szakasz PacePro céltempóját.

ClimbPro

Terepfutók, montisok, szintet gyűjtöhető országútisok, teljesítménytúrázók nagy barátja ez a funkció. Ha egy előre tervezett – magasságadatokat is tartalmazó – útvonalon mész végig, akkor nem csak egyben látod a szintprofilt (és annak már leküzdött részét), hanem a ClimbPro emelkedőkre bontva mutatja meg az egyes szakaszokat. Pontosan követheted, hogy az aktuális emelkedőből mennyi van hátra síkon és szintben, és megmutatja az emelkedő pontos profilját is. Így mászás közben is rá tudsz készülni a továbbiakra: egy kis pihenőre lankásabb részen, vagy maximális erőbedobásra a végén durvuló meredekséghez. A ClimbPro nagyon sokat tud segíteni abban, hogy megfelelő erőforrásokat tartalékolj, de ha épp nagyon éles a verseny, akkor ne is maradjon benned kihasználatlan energia.

Bonus: riasztások!

Nem szigorúan vett versenyfunkció, kiélezett hajtás közepette mégis nagyon jól jöhet! Szinte minden Garmin képes riasztásokat adni tevékenység közben, ami nem merül ki a táv-, idő-, és tempóriasztásokban. Jelezhet az órád, ha pl. túl magas a pulzusod, túl alacsony a lépésütemed (elkezdesz „csoszogni”), de versenyen talán az egyik legnagyobb érték, hogy beállíthatsz egyéni étel/ital frissítéseket. Sokszor későn érkezik a szomjúságérzet, ahonnan már elég nehéz visszatérni, ezt előzheted meg pl. egy 15 percenként érkező „ital” riasztással, vagy hosszabb versenyeken kérhetsz figyelmeztetést a sótabletta óránkénti bevételére, vagy akár egy gél felszippantására. A riasztások használatáról YouTube csatornánkon is találsz egy videót.


Mindenkinek kellemes felkészülést és eredményes versenyzést kívánunk!