Két óra egy Connect-fiókban?

Burzsoá dekadencia, vagy egy racionális döntés? Avagy megfér-e több Garmin készülék egy Connect-fiókban, és mi értelme van?

A 2000-es évek derekán, a navigáció hőskorában gyakori igény volt, hogy létezzen egy olyan készülék, ami mindenre jó: hatalmas kijelzővel segítse az autós navigációt, bírja a motoros rázkódást és esőt, ugyanakkor terepen, túrázásnál is hasznosan működjön akár zsebre dugva, legyen rajta autós térkép, de szintvonalas túratérkép is… Vagyis egyszerre legyen kicsi és nagy, strapabíró gép és finom műszer. Ilyet már akkor se nagyon tudtunk előhúzni a kalapból, valamelyik – esetleg több – irányból kompromisszumokra kényszerültünk. Vagy jött a másik megoldás: nem próbáljuk meg egybegyúrni a feladatokat, és két készülékben gondolkodunk! Mint ahogy ruhából, cipőből, vagy akár bringából, autóból is előfordulhat több is egy háztartásban, mindegyik a megfelelő feladatra. Ez elsőre őrületes pénzszórásnak is tűnhet, de nem feltétlenül van így. Két eszköz jó eséllyel drágább lesz, mint egy (egyébként ez se feltétlenül van így, ha egy mindentudó csúcsdarabra vadászunk), de nem kizárt, hogy sokkal jobban megközelítjük a célt, és olyan eszközöket használunk, amik tényleg arra valók, amire szeretnénk.

És igen, ez a helyzet az órák körül is elő tud állni. Főként, mióta az okosóra és a sportóra fogalmak keveredése tart, egyes modellek ide, mások inkább oda húznak. A Garmin pedig a paletta szélességével is igyekszik zavarba hozni az órát kereső polgárt, hiszen a skála az egyszerű, divatos, analóg vagy digitális kijelzős okosórától a sportórákon át a legdurvább katonai modellekig, illetve ékszerszerű toolwatchokig terjed.

Mi a helyzet akkor, ha valaki a szó jó értelmében véve kettős életet él, és az öltönyös napi munka feszültségét hétvégén Spartan-versenyeken vezeti le? Villanjon ki a zakó alól a sárga Instinct, vagy a sárban kúszva csapja hozzá egy kőhöz a Marq-ot?

Vagy ha kedveli a nagyméretű, fémházas órát a mindennapokban, de a kis esti kocogásnál egy roppant egyszerű, apró és könnyű műanyag órára vágyik? Netán ha egy hölgy nem tud ellenállni a Lily küllemének, de a hétvégi terepfutáshoz mégiscsak kéne a GPS, a barométer és a térkép? És sorolhatnám a példákat a végtelenségig.

Több éve, a Fenix 3 érkezése óta (apró megszakításokkal) ugyanazt a méretet hordom, most főként egy Tactix Deltát. A mindennapokban és sporthoz is tökéletes, de elkezdett motoszkálni bennem a kétlaki élet gondolata: mi van, ha a nem túl bonyolult futásokhoz - vagy akár egyes hétköznapokon is – egy kisebb méretű, jóval könnyebb órát is hadrendbe állítok? Így érkezett a Tactix mellé egy Forerunner 745, és hogy romló szememmel is meg tudjam őket különböztetni, a kontrasztos színválasztásra is ügyeltem.

A beköltözésbe nem öltem túl sok energiát, mert nem tudható, meddig tart a kísérlet. Viszont pár perc alatt az új óra is tökéletesen belakható volt, megkapta a legfontosabb beállításokat. A futás, bringázás és séta adatmezők belövése után pár kattintással megvoltak a kedvenc szenzorok/tartozékok (mert ezek az eszközök több órát is ki tudnak szolgálni): pulzuspánt, Tempe a téli fagyok monitorozására, és kedvenc BT-fülesem, ami nem hullik ki a buta fülemből, ha zenével támad kedvem futni.

A lakásból már csak úgy vagyok hajlandó kilépni, ha van a csuklómon egy bankkártya, ezért a következő feladat a GarminPay beállítása volt, ami másodpercek alatt fogadta be a K&H-s hitelkártyát. (A GarminPay "pénztárcája" órára szól, vagyis ha egy Connect-fiókhoz több óra tartozik, az azokon elérhető kártyák is szabadon, egyesével variálhatók.)

Az első szinkron is pikk-pakk lezajlott, a 745-ös megkapott mindent a Connectről, amit tudnia érdemes rólam. Rögtön készen állt a napi edzésjavaslat, amit hirtelen meg is futottam a szakadó esőben, hadd érezze a törődést az új óra!

És a szinkronok, edzések, lépésszámok körül derül ki igazán, hogy mennyire fájdalommentes a kétórás létezés a Garmin univerzumában. A Physio Trueupnak köszönhetően a különféle eszközökről érkező adatok ügyesen összefésülődnek a Connecten, minden résztvevő eszköz megkap minden adatot, amire szüksége lehet. Ha egyik órával futok, az edzés fő adatai (a térkép kivételével) a másikon is megjelennek. Hasonlóan az edzésállapottal, regenerációval kapcsolatos információk. Ugyanez természetesen nem csak óra és óra között működik, hanem a képletben szerepelhet pl. egy Edge is, ha a bringázáshoz valaki beszerzi a megfelelő célszerszámot. A telefonon futó Garmin Connect app simán kezel több készüléket, akár a szinkron is megy rajtuk egyszerre. Sőt, az okosértesítések is kijönnek mindkettőre, ami két óra esetében nem annyira izgalmas, de pl. egy óra+Edge összeállításnál érdekes lehet.

Gyanítom, hogy a Physio Trueup megalkotásával a Garminnál is igyekeztek megágyazni az „egy fiókhoz több készülék” lehetőségnek, aminek nyilván vannak üzleti elemei, a világ így működik. De a dolog tényleg hasznos, és kellemes hátteret ad azok számára, akik igényeiket nem, vagy csak nagyon nehezen tudnák egy órával beteljesíteni.