Nem vagy egyedül!

Az órád az edződ, edzőpartnered, iramfutód... És még vigyáz is rád!

Garmin Edző

A Garmin Connect fiókodba akár weben, akár a telefonos alkalmazásban belépve az Edzések pontban megtalálható ez az ingyenes szolgáltatás, amennyiben kompatibilis készülékkel rendelkezel. Jelenleg futóedzéseket kínál a rendszer, 5km, 10km és félmaraton távokra, az egyszerű teljesítéstől akár egy megcélzott versenytempóig.
A Garmin Edző beállítása néhány egyszerű lépéssel indul. A táv és a tervezett tempó megadása után választhatsz három edző közül, akik nyilván nem egyesével fognak átnézni esténként több millió teljesített edzést, hanem ezt egy okos algoritmus intézi, de három különféle edzésmódszer alapján. Ők tehát valódi szakemberek, akik sok éves tapasztalataikat dobják be a közösbe, hogy ez az algoritmus minél pontosabb és hatékonyabb legyen. Megadhatod azt is, hogy egy héten mennyit szeretnél futni, melyik nap mennél hosszabbat, melyik napokat zárod ki az edzésből, vagyis elég alaposan testre tudod szabni az edzéstervet.
A Garmin Edző használata roppant egyszerű és kényelmes, a végrehajtandó edzések hétről hétre automatikusan jelennek meg a Connect fiókodhoz tartozó naptárban, és kerülnek át az órádra. Tényleg csak futnod kell.
A megírt edzéseket Garmin órád fogja levezényelni. Futás közben megszokott adataid mellett egy edzésképernyő is megjelenik, amin mindig az adott edzésszakaszra vonatkozó értékeket látod. Ha pl. a feladat 10 perc a kitűzött 5:10-es versenytempóban, akkor látsz egy 10:00-ról visszafelé pörgő időmérőt, valamint egy mutatós műszeren látod, hogy a megcélzott tempóban benne vagy-e.
Az első feladat egy felmérő futás, a rendszer ekkor a tempód és pulzusod összevetésével meghatározza az alap paramétereidet, és ezek alapján megkapod az első hét edzéseit. Ahogy szépen sorban ezeket végrehajtod, edződ dinamikusan alakítja a továbbiakat, mindig csak egy hétre előre tervezve. Közben egy „jóslatot” is folyamatosan látsz az edzésoldalon, ami azt mutatja, hogy a teljesített edzések alapján mennyire tűnik reálisnak, hogy elérd a célt. Ha nagyon túllőttél, akkor a program szerényebb terveket javasol, de ha minden gyanúsan könnyen megy, akkor egy keményebb cél kitűzésére is javaslatot tesz.
A puszta futóedzéseken kívül edződ rendszeresen jelentkezik szöveges és videós tanácsokkal (angol nyelven), ezeket is érdemes figyelemmel kísérned. Ha egy edzést ki kell hagynod, nyugodtan át tudod ütemezni. Ha hosszabb időre kell felfüggesztened a terv végrehajtását, erre is van lehetőséged. Visszatéréskor pedig a Garmin Edző figyelembe veszi, hogy miért és mennyit halasztottál, vagyis pl. egy sérülés után kevésbé megterhelő visszatérő edzésekkel indul újra a közös munka.
Mint már tudod, a Garmin Edző valójában egy algoritmus, abból viszont sokak tapasztalata alapján egy igen okos darab, igen jól közelítve a határaidat. Ha drasztikus ugrásra vágysz (pl. az eddigi legjobb 2 órás félmaratonodat vinnéd be 1:20 alá), netán sérüléssel küzdesz, akkor célszerű egy szakemberrel is konzultálnod. Viszont ha érezhetően jó állapotban vagy, és szeretnél elérni egy reális fejlődést, akkor egész nyugodtan vágj bele Amy, Greg, vagy Jeff edzők módszereivel!


Napi edzésjavaslatok


Bizonyára ismered az érzést, mikor épp nem futsz konkrét edzéstervet, talán épp fix verseny sincs a láthatáron, és ezért kicsit nehezebb nekiindulni, kitalálni, hogy mi is legyen a mai feladat. Ebben fog segíteni ez a funkció, ami a Forerunner 745-össel érkezett, de néhány felsőbb kategóriás típus is megkapta.
Az elmúlt időszak edzéseit és pihenéseit figyelembe véve tesz javaslatot a napi edzésre, mindezt futás és kerékpározás sportokban. A két sportágat „összenyitva” üzemel a rendszer, vagyis ő csak általános testmozgásban gondolkozik. Ha a napi futós feladatot megoldod, akkor már nem javasol bringázást, és fordítva. A palettán a rövid átmozgató edzések, hosszabb egyenletes terhelések és különféle intervallum (résztávos) edzések is szerepelnek, a rendszer pedig azt is figyelembe veszi, hogy épp milyen edzéstartományban - aerob, anaerob terhelési zónák - vagy elmaradva a szükségestől.
Futásnál az edzéseket kérheted tempó- vagy pulzus-alapon, bringázásnál pedig a pulzus és a watt-alapú edzések közül választhatsz. Fontos, hogy ha a kerékpárt választod, azt nem csak külsőben teljesítheted, hanem Tacx oksgörgőd segítségével is, amit az óra fog vezérelni, hogy megkapd a megfelelő terhelést.

Edzésvezetés

Régi klasszikus funkció, napjainkban szinte minden Garmin óra és az Edge bringás computerek túlnyomó többsége is támogatja. Lényege, hogy előzetesen össze tudsz állítani egy szakaszokból álló ún. strukturált edzést bemelegítéssel, feladatos szakaszokkal, ismétlésekkel, pihenőkkel, levezetéssel. Az edzéseket naptárba rendezheted, így akár hosszabb időtartamra szóló edzésterveket is előre összeállíthatsz, illetve ezt megteheti akár az edződ is.
Az edzést az óra úgy vezényli le, hogy mindig az adott szakaszban fontos adatokat lásd, közben pedig hangjelzéssel figyelmeztet, ha elhagyod a megcélzott zónát. Az edzéseket tempóra, pulzusra, lépésszámra, bringánál wattra is megírhatod, többször ismételt ciklusokat iktathatsz be, a lehetőségek tehát tényleg nagyon szélesek.

Virtális partner, edzéscélok, verseny önmagaddal

Itt ugyan több különálló szolgáltatásról van szó, de a közeli rokonság miatt együtt szerepelnek. A virtuális partner roppant egyszerű: egy külön hozzáadható képernyőn veled fut vagy bringázik a Virtuális Sportoló, akinek a tempóját megadhatod, ő pedig ezt a konstans ütemet tartva vagy lehagy, vagy lemarad. Hasznos olyankor, ha egy edzés átlagtempóját szeretnéd egy adott értéken tartani, ilyenkor érdemes mindig az ő közelében maradni. Vagy ha nagyon elhúzott, akkor tudhatod, mennyit kell hoznod rajta, hogy meglegyen a kitűzött átlag. A virtuális partner esetében az edzés „nyitott”, vagyis őt nem érdekli, hogy 2km-et futsz vagy 100-at, ezt a tempót fogja tartani.
A másik esetben, mikor edzéscélt adsz meg, előre kitűzhetsz egy teljesítendő távot, vagy a távval együtt időt, esetleg tempót. Ilyenkor a szokott adatképernyőid mellé a célt mutató adatok képernyője is megjelenik. Hasznos szolgáltatás olyankor, ha pl. a versenytávot és az oda tervezett tempót szeretnéd gyakorolni, az óra mindkettőt folyamatosan követve mutatja, hogy állsz a tervhez képest.
A Garmin órák nagy része még egy versenylehetőséget kínál: egy korábbi tevékenységeddel is megverekedhetsz. Ha pl. szokásos futókörödön szeretnél egyre jobbat és jobbat teljesíteni, akkor ez a funkció lesz a legjobb barátod.


Ha a fenti szolgáltatásokkal kapcsolatban további segítségre van szükséged, nézz fel YouTube csatornánkra, és várunk Facebook-csoportjainkban is:

Garmin Magyar Support - technikai segítség

Garmin Sport & Fun - sportolunk, élményeket és tapasztalatokat osztunk meg, szeretjük a Garmint :)

Garmin Running Club - ingyenes futóklubunkban heti két edzés vár változó tematikával, hétvégenként terepfutás, mindez profi edzők segítségével.