Futópad, kalibráció

A Garmin sportórák nagy része alkalmas futópadon történő edzések rögzítésére. A mérés ebben az esetben nem GPS-alapon történik, hanem az órában lévő mozgásérzékelőből érkező lépésszám-adatok alapján.

A Garmin sportórák nagy része alkalmas futópadon történő edzések rögzítésére. A mérés ebben az esetben nem GPS-alapon történik, hanem az órában lévő mozgásérzékelőből érkező lépésszám-adatok alapján.

A kulcskérdés: mekkora egy lépés? Testmagasság alapján létezik egy alapértelmezett érték, de ezen kívül az óra kültéri, GPS-es futásoknál “tanulja meg” gazdáját, illetve azt, hogy adott tempóhoz (átlagosan) milyen lépésfrekvencia tartozik. Ezt a megtett (és GPS-szel mért) távval összevetve kalkulál egy lépéshosszt, és futópadon is ezzel fog számolni.

Ami miatt a mérés nem lesz hajszálpontos: senki nem fut ugyanúgy padon, mint kültéren. Az óra tanulási folyamatát befolyásolják azok a tényezők is, amik a szokásos lépéshosszt egyik vagy másik irányban torzítják. Ha például havas-jeges úton, óvatos apró léptekkel futunk, az óra ezt tekinti majd alapnak. Ha ehhez képest a kényelmes futópadon 20-30%-kal hosszabbak a lépések, a mért táv ugyanilyen arányban fog “rövidülni”.

Megoldás lehet a futópados futás kalibrációja. Bizonyos órák (Fenix-család, felsőbb kategóriás Forerunnerek) esetében a legalább 10 perces futópados edzés után a rögzítés leállítását követően a folytatás-mentés-elvetés menüben megjelenik egy kalibrációs lehetőség. Itt megadható, hogy mennyi volt a tényleges táv, ami a futópad saját kijelzőjéről olvasható le (ha hiszünk benne, hogy az a pontos). Az óra az adott futást is átírja (távot és átlagos tempót), és rögzíti is, hogy mit is jelent nálunk a “futópad”, és a következő beltéri futásnál már ezzel fog számolni.

Fontos: csak a mozgásszenzor dolgozik, ilyenkor az óra másra nem számíthat! A kalibráció tehát akkor eredményezhet pontos mérést, ha a padon mindig nagyjából hasonló tempóban és stílusban futsz. A szokásostól eltérő gazella-léptek, a gyors interval-szakaszok radikálisan eltérő lépéshosszakkal, a lelassult kocogás mind-mind el fogják téríteni az algoritmust az igazságtól.

A fentiek miatt a különféle összehasonlításoknak sincs sok értelme, hiszen pl. a futótársadtól tesztre kölcsönkért óra őt tanulta meg, az ő mozgásával kalkulál. Még az is lehet, hogy véletlenül stimmel a te futópados távoddal, de ez leginkább a véletlen műve. Váltakozó tempójú, intenzitású, stílusú futópados futásoknál az egyetlen igazán stabil megoldás az lesz, ha a edzés végén megadod a pontos távot az órán kalibráció formájában, vagy az edzés adatainál a Connecten.

A cipőre tehető - összetettebb mozgáselemzésre képes - szenzorok (Foot Pod, Stryd) nagyban képesek pontosítani a futópados mérést, de ezek sem tévedhetetlenek. Az igazán pontos mérés tehát kültéren vár rátok. :)