Legnépszerűbb termékek
Nincs találat

Connect IQ

Mi is az a Connect IQ? Tartalmak letöltése, kezelése, problémamegoldás.

Mi az a Connect IQ?

A Connect IQ a Garmin “szoftveráruháza”, ahonnan az erre alkalmas készülékekre - jellemzően sportórák, kerékpáros computerek, illetve bizonyos túra GPS-ek - tölthetsz le különféle tartalmakat.

Tartalomtípusok

  • Óraszámlapok: analóg és digitális óraszámlapok.
  • Alkalmazások: önállóan futó szoftverek, amit többnyire a tevékenységek listájában találsz majd meg telepítés után. Általában különféle speciális sportágak (amik a gyári listában nem szerepelnek)  rögzítésére születnek ilyenek, de akadnak játékok és egyéb eszközök is.
  • Widgetek: az órán az óraszámlapról lapozva elérhető további képernyők. A gyári sorban itt a lépésszámot, pulzust, utolsó sportot, értesítéseket, zenevezérlőt és hasonlókat találsz, ebbe a sorba lesznek beilleszthetők a Connect IQ-ról beszerzett widgetek.
  • Adatmezők: az egyes tevékenységek beállításainál konfigurálhatod az adatképernyőket, és ezeken belül a rajtuk megjelenő adatmezőket. A rengeteg gyári adat mellett a Connect IQ-ról is letölthetsz adatmezőket, amiket itt tudsz majd kiválasztani. Egyes adatmezők csak egy számot adnak, mások pedig komplett layouttal (képernyő-felosztással) rendelkeznek. Utóbbiak egy adatmezőként illeszthetők be, maguk osztják fel a képernyőt több mezőre.

Kik készítik a Connect IQ-ról letölthető tartalmakat? Veszélyes ezeket telepíteni?

Az esetek nagy részében lelkes programozók, de vannak a Garmintól, vagy egyéb nagyobb cégektől származó tartalmak is. Meg tudod nézni, hogy a kiszemelt tartalmat ki gyártotta, milyen egyéb fejlesztései vannak a Connect IQ-n, és azokra mik a felhasználói visszajelzések. Ha valaki már több szoftvert fejlesztett, és jellemzően elégedettek a felhasználók, nem panaszkodnak fagyásra és egyéb hibákra, akkor nyugodtan telepítheted. Szerencsére a Connect IQ (még) nem olyan veszedelmes piac, mint a “nagy” szoftveráruházak, de azért légy résen, felesleges dolgokat ne nagyon telepíts!

Ingyenes vagy fizetős?

A Connect IQ tartalmak alapvetően ingyenesek. Néhány fejlesztő azonban erősen ajánlja, hogy adományokkal (pl. PayPal) támogasd a munkáját, ezért cserébe pl. plusz funkciókat tesz elérhetővé, vagy mondjuk eltünteti az időkorlátot egy olyan sport alkalmazásról, ami az adományért cserébe küldött kód nélkül csak 10 percig üzemel. Ezt minden esetben az adott tartalom leírásánál tudod ellenőrizni.

Hogyan telepíthetem és kezelhetem a Connect IQ tartalmakat?

Erre két lehetőséged van. PC-n vagy Mac-en az ingyenes Garmin Express szoftverrel, ami egyébként készüléked rendszerszoftverének frissítéseit, a Connect-szinkront (sporttevékenységeid feltöltése), valamint alkalmas készülékeken a térkép frissítését is intézi. Az Expressen keresztül megkeresheted a neked tetsző tartalmakat, telepítheted azokat, és amelyik külön beállítási lehetőségekkel rendelkezik (pl. egy összetettebb óraszámlapon megjelenő adatok, színek), ott ezt is eléred.

A másik opció a telefonodra (Android vagy iOS) telepíthető Connect IQ alkalmazás, amely kifejezetten ezen tartalmak kezeléséért felelős. Ugyanazokat a lehetőségeket éred el benne, mint a számítógép+Express verzióban. Fontos különbség, hogy míg a gépre USB-n csatlakoztatott óra esetében a telepítések és változtatások nagyjából azonnal megtörténnek, addig a Connect IQ telefonos alkalmazás - a Connecthes hasonlóan - egy ún. szinkronsorba helyezi a feltöltendőket, amik a következő szinkron alkalmával kerülnek át az órára. Ez - ha pl. egy összetettebb óraszámlapot telepítesz - a szokott szinkronnál hosszabb időt, akár 2-3 percet is igényelehet. Ha a Connect IQ alkalmazás magától nem indítja a szinkront, lépj át a Connectbe, és indítsd el onnan!

Hol találom a készüléken a telepített tartalmakat?

Mindegyiket ott, ahova típusa szerint való. Vagyis pl. egy óraszámlapot az óraszámlapok kiválasztásánál, egy widgetet a widgetek között, stb. A widgetek és alkalmazások esetében - a gyáriakhoz hasonlóan - a sorrendet tudod variálni, vagyis megadhatod, hogy a frissen letöltött tartalom a sorban hol jelenjen meg. Adatmezők esetében az egyes tevékenységprofilok (sportágak) adatképernyő-beállításainál adhatod meg, hogy az egyes adatképernyőkön milyen adatmezők jelenjenek meg. A Connect IQ adatmezők maguktól nem kerülnek be sehova, neked kell itt beilleszteni azt a megfelelő helyre.

Melyik Garmin készülékre melyik tartalmak érhetők el?

A Connect IQ telefonos alkalmazás vagy az Express eleve csak a Te készülékeddel kompatibilis tartalmakat jeleníti meg. Ha a Connect IQ store-ban böngészel, akkor manuálisan tudod megadni a készüléked típusát. A különbségek és lehetséges (in)kompatibilitások a készülékek kijelzőméretéből, felbontásából és típusából adódnak, pl. egy túra GPS-re nem tölthetők le óraszámlapok.

Lehetséges problémák

A Connect IQ kezelése egy viszonylag összetett szoftveres feladat, hiszen a történetben részt vesz a készüléked rendszerszoftvere, a Connect IQ fejlesztői környezete, valamint az adott szoftveres tartalom. Mindhárom változhat, és mivel a Connect IQ tartalmak nagy részét a Garminon kívül írják külsős fejlesztők, nem minden esetben teljes az összhang, időnként egyik csapatnak a másik után kell mennie, hogy a változásokat megfelelően lekövessék. Ez sajnos okozhat ideiglenes vagy hosszabb távú kompatibilitási problémákat, működési zavarokat, szélsőséges esetben az óra hibás működését. Például egy hibásan megírt óraszámlap indokolatlanul megdolgoztathatja a processzort, ami rendellenes akkumulátor-fogyasztást eredményezhet, vagy egy alkalmazás, esetleg widget fagyásokat idézhet elő.

Problémák megoldása

Ha fagyásokat, rendellenes fogyasztást tapasztalsz, akkor azt Connect IQ szoftverek is okozhatják. Ha a hiba jelentkezése egyértelműen köthető pl. egy új óraszámlap telepítéséhez, akkor első lépésben ezt távolítsd el! 
Egyes Connect IQ tartalmak a háttérben is okozhatnak problémát, nem csak akkor, ha épp futni látod őket. Rendellenes működés esetén célszerű minden Connect IQ-ról telepített szoftvert eltávolítanod a készülékről, hogy meggyőződhess róla, nem ezek okoztak-e hibát. Ennek alapfokú lépése az Express vagy a Connect IQ mobile segítségével való törlés. Ha ez nem hoz eredményt, akkor a drasztikusabb, de teljes törlést eredményező megoldás, hogy az készüléket a számítógéphez csatlakoztatva törlöd a /Garmin/Apps könyvtár teljes tartalmát. Itt kerülnek tárolásra a Connect IQ program file-ok és az általuk kezelt és gyártott adatok is. A könyvtár tartalmának törlése az óra normál működését nem befolyásolja, ezt nyugodtan megteheted. 
Ha azonban a fentiek nem teljesen világosak, esetleg bizonytalan vagy, ne kísérletezz a törléssel, fordulj ügyfélszolgálatunkhoz!