Melyik kerékpáros GPS-t válasszam?

Az alábbi írás a Garmin Edge készülékcsalád tagjai közötti eligazodást szeretné segíteni, hogy mindenki megtalálhassa az igényeinek leginkább megfelelő eszközt.

Az Edge 20 és 25 típusok kisméretű kijelzővel rendelkeznek, amelyen egy időben 2 adat jelenik meg, ezért csak az alap-feladatok ellátására (bringázás rögzítése) javasoljuk. Előny lehet a készülékek kis mérete és igen egyszerű kezelhetősége. Ha ennél komolyabb felhasználás a cél, akkor az alábbi, 520 - 820 - Explore 820 - 1000 - Explore 1000 sor valamely tagját érdemes választani.

Szükség van-e térképre?

Ha a készüléket csak ismert útvonalakon történő edzésre, esetleg alapfokú navigációra (előre terezett, bejárandó útvonal megjelenítése a vaktérképen) szeretnénk használni, akkor nem feltétlenül lesz szükség térképes Edge-re. Az Edge 520 típus kijelzőjén egy időben akár 10 adat is megjeleníthető, ahol igen sok adatmező közül válogathatunk: megtett út és idő, sebesség- pulzus-, magasság-, pedálfordulat-, teljesítmény-adatok, ezek különféle átlagai és maximumai, stb. Az 520-as is képes előre megtervezett, többlépcsős edzések levezénylésére. Ha tehát a szokott körökön tekerünk, akkor az Edge 520 is megfelelő választás lehet.
A 820-as és 1000-es modellek már előre telepített európai kerékpáros térképet tartalmaznak, és ezen kívül egyéb Garmin térképek fogadására is képesek. Fontos, hogy a 820-asok micro SD kártyahellyel nem rendelkeznek, tehát ezek a készülékek csak feltölthető térképekkel bővíthetők a belső memória kapacitásáig. A Edge 1000 és Explore 1000 típusok fogadnak memóriakártyát, így csak ezekbe a készülékekbe helyezhetők be a Garmin előre töltött térképeket tartalmazó kártyái (pl. egy Észak-Amerika térkép).
Az Edge 820 és 1000 típusok képesek kerékpáros szempontból útvonalat tervezni az előre telepített OSM alapú térképen, sőt egy kívánt távolságot megadva körtúrákat is terveznek. Ha tehát a menetadatok rögzítésén túl a navigáció, a térképhasználat is fontos szempont, akkor az Edge 820, Edge Explore 820, Edge 1000, vagy az Edge Explore 1000 lehet a jó irány.

Mit tudnak az Explore-ok?

A 820-as és az 1000-es is kapható a leginkább túrázásra, szabadidős bringázásra hangolt ún. Explore változatban. A legfontosabb különbség, hogy az Explore-okból kimaradtak a kifejezetten edzéshez ill. versenyzéshez használatos funkciók, vagyis a virtuális edzőpartner, illetve az előre összeállítható edzések lehetősége. Az Explore készülékek nem kezelik a Connect- illetve Strava szegmenseket, továbbá nem állíthatók be rajtuk különféle tevékenységi profilok (pl. városi bringa, országúti, MTB, stb.) Navigációs szempontból (útvonaltervezés, térképkezelés) semmivel sem gyengébbek, mint „edzősebb” társaik, áruk viszont kedvezőbb, ezért sok esetben az Explore készülékek jelenthetik a jó választást. Természetesen az Explore-ok is képesek az összes fontos menetadat kijelzésére is rögzítésére, külső szenzorok jeleinek fogadására, kijelzőjük testre szabható.

Alapcsomag, vagy a szenzorokat tartalmazó Bundle?

Az Edge 520, Edge 820 és az Edge 1000 is kapható ún. Bundle készletben. Ezek a csomagok a készüléken és a két különféle tartón kívül pulzuspántot, pedálfordulat jeladót és sebesség jeladót tartalmaznak. A csomagok ára természetesen kedvezőbb, mintha a szenzorokat utólag külön vásárolnánk meg. Komolyabb edzésekhez, versenyekhez célszerű a szenzorok használata, mivel sok fontos kiegészítő adatot szolgáltatnak a GPS által mért idő, táv, sebesség, magasság információk mellett. Az Explore típusok nem kaphatók Bundle változatban.

Az Edge 520, 820, Explore 820, 1000, Explore 1000 készülékek közötti legfontosabb különbségeket tartalmazó összehasonlító táblázat a cikk alatt letölthető PDF-ben.
Amennyiben további kérdése van, ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére.

FájlMéret
edge-osszahasonlitas.pdf396.11 KB