Garmin Varia kerékpáros radar

A Garmin kerékpárosoknak szóló újdonsága, a Varia radar leginkább az országúti kerékpárosok számára készült. Kipróbáltuk, és az a helyzet, hogy nem nagyon akarunk többet Varia nélkül tekerni az országúton. A kulcsszó: biztonságérzet.

Garmin Varia kerékpáros radar

Mit tud a Varia kerékpáros radar?
Röviden: jelzi a hátulról közeledő autókat a kerékpárosnak, az autósnak pedig - egyre gyorsabb és nagyobb fényerejű villogással - felhívja a figyelmét az út szélén haladó kerékpárra. Vagyis egy nagyon ügyes közlekedésbiztonsági segédeszköz. Emellett természetesen hátsó lámpaként is üzemel.

Mit mutat meg a Varia?
A rendszer lelke a hátsó lámpába épített radar, amely a bringás mögötti forgalmat figyeli. A közeledő autókat akár 140m távolságból észleli, sőt egy időben több autó megjelenítésére is képes. A jelzés történhet a Varia saját visszajelzőjén, amely egy kb. gyufásdoboznyi apróság, amit a kormányra rögzíthetünk, és rajta egy erős fényű LED-sor mutatja a közeledő autókat. De ha már van egy Garmin Edge 1000 vagy Edge 520 kerékpáros GPS-ünk, a jelzés ezekre is megérkezik. Az Edge-ek esetében a Varia adatainak megjelenítése intelligens módon történik, vagyis a normál kijelzőkép (térkép, adatmezők, stb.) jobb szélén jelennek meg a Varia által küldött információk, amint jármű közeledik hátulról. Ezt a pillanatot az Edge egy csippanással is jelzi, és amíg mögöttünk halad az autó, a kijelzőn narancssárga figyelmeztető jelzés is látható. Ha a jármű elhaladt, a kijelzőn zöld jelzéssel mutatja a rendszer, hogy “elmúlt a veszély”, majd néhány másodperc múlva a Varia csendben háttérbe is vonul, egészen a következő autó érkezéséig.
Tapasztalatunk szerint a gyárilag megadott 140m-es észlelési távolság cseppet sem túlzó, a Varia valóban egészen nagy távolságról jelzi a közeledő autókat, buszokat, teherautókat, illetve a motorkerékpárokat. Ugyanakkor kiválóan leválasztja a távolodó járműveket, a mögöttünk haladó bringás társakat, ezekre az “objektumokra” a Varia nem ad téves riasztásokat.

Kinek ajánljuk?
A Garmin Varia radar - a rádióhullámok terjedési sajátosságai okán - leginkább hosszú, viszonylag egyenes útszakaszokon nagy segítség. A radarnak persze van némi “kilátása” oldalirányban, tehát egy íves útszakaszon is kiválóan segíti a bringást, de sűrű városi forgalomban, apró utcákban kanyarogva nem lesz tökéletes. Szintén nem sokat fog segíteni az erdei bringázás vagy a down-hill szerelmeseinek. A Varia igazi terepe tehát az országúti kerékpározás, ott viszont nagyon könnyű hozzászokni az általa nyújtott biztonsághoz. Aki országútizik, az bizonyára tudja, milyen stresszes egy rossz minőségű, szélein göröngyös úton folyamatosan arra figyelni, hogy melyik gödör merről kerülendő, illetve hogy az adott pillanatban húzódhatunk-e beljebb fél métert vagy sem. Természetesen a valódi körülnézést a Varia sem helyettesíti, de ha csak annyit látunk az általa küldött adatokból, hogy “most biztos nem jó!”, már az is hatalmas segítség. Bár senkit nem szeretnék arra bíztatni, hogy vakon megbízzon bármilyen elektronikus eszközben, de azt mondhatom, hogy a tesztek során a Varia nem hibázott.

Mindenkinek balesetmentes kerékpározást kívánunk!

Varia radar terméklap:
http://www.garmin.hu/kiegeszitok/varia-hatrafele-nezo-kerekparos-radar

Varia teszt DCRainmaker oldalán (sok képpel):
http://www.dcrainmaker.com/2015/07/garmins-varia-radar-lights.html