Levelet hozott a posta

Tisztelt Garmin, és Navi-Gate Kft!

A Garmin navigációs készülékekről a Geocaching és GPSGAMES felhasználóitól és rendezvényein keresztül szereztünk információkat. Sokan dicsérték, hogy megbízható gyors és pontos szerkezetek. Nagyon hasznos a vidékre vonulásoknál a címre történő vonulás esetén is, de ez még a papír alapú térképekkel kezelhető lett volna. De az ötletet, hogy szüksége lenne a tűzoltóságnak is GPS készülékekre egy olyan eset adta, amikor egy gyakorlaton a földalatti tűzcsap keresése több perc után is hiábavaló volt a régi papíralapú tűzcsap adatbázis használatával, mert egy „A” utca- „B” utca sarkon” elég tág teret foglal magába, különösen, ha időközben a tereprendezés során oda borítják a földet, benövi a gaz. Ekkor jött az ötlet, ha pl. egy filmes dobozt egy sűrű erdőben a pozíció ismeretében meg lehet találni, akkor a tűzcsapok is könnyebben megtalálhatóak a GPS-ek segítségével, arról nem is beszélve, hogy vizuálisan is látható a távolság és irány, valamint egyéb információk hozzáfűzésére is van mód a digitális rendszernek köszönhetően. Mivel a tűzoltóságunk működési költsége nem tette lehetővé, pályázati forrás után néztünk.
A Hódmezővásárhelyi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság 2009 év augusztusában kapott két darab nüvi 1200 autós navigációs készüléket a GARMIN készülékeket forgalmazó Navi-Gate Kft.-től a „Navigáció a gyors segítségért” pályázat keretén belül.

A megkapott készülékeket gyorsan megtanulta az állomány használni, településünket bejártuk és rögzítettük az összes tűzcsap koordinátáját, típusát és minden egyéb olyan információt, amely a keresést, vagy használatot megkönnyítheti. (pl.: ha parkoló autók alatt kellhet keresni, vagy a víztározók karbantartási idejét, stb.) Így létrehoztunk egy naprakész és jól használható tűzi-vízforrás adatbázist. Ezután a tűzoltóság működési területéhez tartozó környező települések kerültek sorra, majd a víztározók felmérése következett.Az élet azonban újabb problémák megoldásának szükségességét hozta, így az adatbázisunkat kibővítettük a működési területünk tanyaszámainak rögzítésével(az ismert lakók elérhetőségével, telefonszámával), az alföldi földutak sajátossága, hogy nem mindig vezetnek csatornákon átvezető hidakhoz, vasúti átjárókhoz, így ezeket fölmértük és rögzítettük. A mellékutak km szelvény számozása is felmérésre került általunk. Valamint a működési terület határa, a közlekedési korlátozások(magasság-, és tömegkorlátozás szintén önálló kategóriát kaptak. Ez az adatbázis megtalálható a híradóügyeletünkön is, ahonnan a híradós hatékonyan tudja a beavatkozó állomány munkáját segíteni az adatbázis és Mapsource program segítségével. Valamint a meglévő 2db Nüvi1200-ra is feltöltésre kerültek a POI-k, így már menet közben lehetett keresni nem csak az adott címre, hanem a szükséges információra, és navigálni a célpontra. Ezáltal egy gyors és hatékony segítséggel indulhatunk a bajbajutottakhoz.2012 novemberében tűzoltóságunk egy vízszállító gépjárművel gazdagodott, amelyre nagy szükségünk van a nagy külterület és kevés tűzi víz ellátottság miatt. Viszont fölmerült, hogy ezentúl már 4 db gépjárművünk van és csak 2 db GPS készülékünk. Így kérést fogalmaztunk meg a Navi-Gate Kft felé, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy jelenleg nincsen az előzőekhez hasonló pályázat, de ennek ellenére megajándékoznak egy Nüvi30-as készülékkel, amelyet ezúton is nagyon szépen köszönünk és az előzőek szerint fogjuk használni.
Nem szeretnénk telhetetlennek látszani, de amennyiben a Garmin cégnek, vagy a Navi-Gate Kft-nek van módja és lehetősége további készülékajándékozásra, köszönettel vesszük, ha Hódmezővásárhely a támogatottak közé kerülhetne. Az eddigi támogatást is nagyon szépen köszönjük! További munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Hódmezővásárhely, 2012. november 12.

Tisztelettel:

Csuka Attila tű. őrnagy Parancsnok
Tót Zoltán tű. fhdgy. Szolg. Pk.