GPS Games - Fiesta GPS navigációval

1. Garmin - GPSGames Műhód verseny Gánton

A navigálás izgalma, a versenyzés és a kirándulás élménye – mindezt egyben nyújtotta az „1. GARMIN - GPSGames Műhód fesztivál”, amelyre 2008. május 3-án, Gánton került sor, a GARMIN támogatásával és népszerű, közismert sztárok, sportolók részvételével. A program minden korosztály számára ideális kikapcsolódásnak bizonyult, a kisgyerekektől a nyugdíjasokig, hiszen mindenki megtalálhatta a számára ideális szórakozást.

A rendezvény célja az volt, hogy szabadidős programot biztosítson mindazoknak, akik szívesen barangolnak a természetben, nyitottak az új navigációs technológiák megismerésére, kedvelik az új típusú kalandokat és némi versenyszellemmel is rendelkeznek. A program egyúttal a nemrég létrehozott GPSGames.hu weboldal nyitóeseménye is volt – a jövőben ez a weboldal lesz a bázisa a játékkal kapcsolatos információknak, programoknak, linkeknek. A Vértes lábánál elhelyezkedő Gántról indulhattak „kincskereső túrára” a regisztrált versenyzők 9 és 12 óra között. A kb. 10-12 km-es túra során – amely kellően változatos, de a kevésbé gyakorlott túrázók számára is teljesíthetőnek bizonyult – kellett megtalálni az elrejtett pontokat, s igazolni ezt a chipkártya leolvasásával. A pontok megtalálásához természetesen igénybe lehetett venni GPS-készüléket is – sőt, kimondottan előnyt jelentett a navigációban való jártasság. A cél az volt, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a versenyzők a távot úgy, hogy meghatározott számú pontot érintettek. A délután öt óra után sorra került eredményhirdetésen a nyertesek értékes ajándékokat kaptak, amelyeket a versengésben is részt vevő ismert és népszerű sportolóktól vehettek át.

A szervezők gondoltak a gyermekekre is: a gánti bázison kincskereső játékra invitálták a legfiatalabbakat. Ugyanitt a valamivel idősebbek megismerkedhettek egy GPS-kalandjátékkal, a Wherigo-val, amely voltaképp egy valódi térbe helyezett virtuális szerepjáték. A GARMIN sátrában pedig mindenki megtalálhatta az ideális útitársat valamelyik GARMIN-modell formájában, próbára tehette navigációval kapcsolatos tudását és GARMIN-ajándéktárgyakat nyerhetett. Azok kedvéért, akik leginkább az autójukban szoktak hozzá a GPS-készülék használatához, egy rövid autós futam is indult.

A verseny külön érdekessége volt, hogy neves sportolók is próbára tették tájékozódási képességüket: a sportolói csapat tagjaként rajthoz állt Gánton többek között Pesuth Rita kick-boksz világbajnok, Bártfai Krisztián világbajnok kajakozó, Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes birkózó és Kállai Ildikó fitneszvilágbajnok is.