Gyakran ismételt kérdések

Mi az a GPS?

A GPS (Global Positioning System) egy mûholdakból álló globális helyzetmeghatározó rendszer, melyet az USA Védelmi Minisztériuma hozott létre és üzemeltet.

Ma már több mint 30 mûhold kering 20.200 km-es magasságban úgy, hogy a Föld bármelyik pontjáról 5 mindig "látható". A pozíció meghatározásához minimálisan 3 mûhold szükséges. A rendszer használata ingyenes! A GPS előnyeit először a repülősök és a hajósok fedezték fel. Később a horgászok, vadászok, természetjárók és az extrém sportok kedvelői is rájöttek, hogy mire jó a GPS. Napjainkban egyre nagyobb tért hódít a mûholdas navigáció a jármûiparban.

Milyen pontosak a GARMIN GPS-ek?

Mivel a GPS jelek zavarása (Selective Availability) 2000. május 2-án megszûnt, az új 12 csatornás vevővel felszerelt készülékek horizontális pozíció meghatározási pontossága jó vételi viszonyok mellett 5-15 méter. A régebbi 8 csatornás modelleknél ugyanez 20-35 méter. A magasság meghatározás +/- 35 m (12 csatornás vevővel) illetve +/- 75 m (8 csatornás vevővel). A mérési pontosság erősen függ számos környezeti tényezőtől, tehát a pontosság rossz vételi viszonyok esetében jelentősen rosszabb is lehet a fenti számadatoknál. A legtöbb Garmin készülék rendelkezik egy ún. ´Mûhold állapot´ nézettel, ahol a készülék által számított pillanatnyi pontatlanság (EPE-Estimated Postition Error) értéke leolvasható.

Van lehetőségem a GPS-szel gyűjtött adatok utólagos feldolgozására a nagyobb pontosság elérése érdekében?

Sajnos nincs. A GARMIN készülékek -más kézi GPS-ekhez hasonlóan- nem tárolják el a nyers mérési adatokat, amik szükségesek lennének az utófeldolgozáshoz. Ez a lehetőség csak a lényegesen magasabb árkategóriába tartozó, geodéziai mérésekre kifejlesztett GPS-ekben található meg.