Garmin Custom Maps, Saját térképek

custommaps-ic.jpg
Cikkszám: 
000-00000-000

A Garmin Custom maps alkalmazás segítségével saját, kép vagy fénykép alapú térképeiből készíthet az arra alkalmas GPS készülékébe betölthető térképet. Jelenleg az Oregon, Dakota, Colorado, GPSMap62/64 és eTrex 20/30 modellek alkalmasak ennek a funkciónak a használatára.

Saját térképek telepítése előtt mindenképpen frissítse készüléke szoftverét a legfrissebb verzióra! A frissítéshez látogasson el a http://my.garmin.com oldalra, majd válassza a myDashboard funkciót, vagy töltse le a WebUpdater szoftvert (http://garmin.hu/letoeltesek).

Saját térképek készítésekor ügyeljen annak jogállására, kizárólag szabadon terjeszthető, letölthető térképeket használjon, vagy olyan adatokat, melyek használati jogainak Ön a birtokosa! A példában szereplő térképállomány a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalairól származik (http://mek.oszk.hu/).

Első lépés: JPEG (.jpg) formátumú térkép létrehozása


A Garmin Custom Maps JPEG formátumú képeket igényel (a képek csak normál RGB színkezeléssel lehetnek, sRGB vagy progresszív nem támogatott).

Amennyiben nyomtatott térképet kíván használni, szkennelje azt be megfelelő felbontásban¹, majd mentse el JPEG formátumban.
Amennyiben más, digitális formátumú a térkép, elképzelhető hogy azt át kell alakítani, konvertálni kell JPEG formátumra.

Második lépés: Lefedő kép létrehozása


A Google™ Earth programot használva közelítsen² a lefedni kívánt területre, ahol a saját térképe található.

A felső menüsorból válassza a Hozzáadás > Lefedő kép lehetőséget. Az új lefedő kép ablak megjelenik.

Harmadik lépés: Hivatkozza meg a JPEG képet


Az új lefedő kép ablakban a következőket adja meg:

Adjon nevet a térképének.
A Link mezőben adja meg a JPEG kép elérési útját.
A Magasság fülön a Rajzolási sorrendnél megadható, hogy milyen besorolásban legyen a térkép. Minél nagyobb a szám, annál magasabb rétegként látszik. Amennyiben például 50-et vagy nagyobbat ad meg, a térkép a Garmin adatok felett jelenik meg.

Negyedik lépés: A kép geokódolásaMielőtt bezárná az új lefedő kép ablakot, be kell állítania (geokódolni) a JPEG képet, hogy az a műholdképhez igazodjon.

Mozgassa a zöld keretet úgy, hogy a sarkok és középpont a megfelelő helyen legyen. Amennyiben szükséges, forgathatja is a képet. Az Átlátszóság állításával könnyebben igazíthatja a lefedett területen az új képet.

Kattintson az OK gombra a Saját térkép mentéséhez.

Ötödök lépés: Mentse a saját térképét a készülékéreCsatlakoztassa készülékét a számítógépéhez.

A Google Earth bal oldali menüjében kattintson jobb gombbal a kívánt térképre.

Válassza a Mentés másként lehetőséget.


A megjelenő párbeszédablakban válassza ki a készülékének meghajtóját, majd a /Garmin/CustomMaps/ mappát³. Mentse az állományt KMZ formátumban.

Az új Saját térképe megjelenik a térképbeállításoknál a Garmin készüléken.

Saját térkép kikapcsolása

Alaphelyzetben a Garmin Saját térképek engedélyezve vannak.

Lekapcsolásukhoz Dakota és Oregon gépeknél:

Válassza a Beállítások > Térkép > Térkép Információ lehetőséget. Válassza a Saját térképet (Custom Maps) és a letiltást.

Lekapcsoláshoz Colorado esetén:

Menjen a Térkép olalra, válassza az Opciók > Térkép kiválasztása lehetőséget, görgessen a térképhez és vegye ki a kijelölést.

¹ Az Oregon és Colorado natív felbontása 155 dpi, a Dakota 110 dpi. Ezen felbontásokat használja a képek méretének meghatározásához.

² Törekedjen, hogy közel ugyanakkora területet jelenítsen meg a programban, mint a kódolni kívánt JPEG kép, így könnyebb a geokódolás.

³ Az állományok menthetők a készülékbe helyezett microSD kártyára is.